Bezoek aan projecten in Ghana

Deze zomer zijn de bestuursleden Mamud, Herma en Cor in Ghana geweest. We hebben daar verschillende scholen bezocht. We begonnen met een bezoek aan de Macina School in Kokrobite. Calvin, onze leraar, gaf ons een rondleiding en vertelde over de kinderen die komen. Leerlingen van de Presby school en Bokemi school komen met hun leraren naar de ICT school om hun ICT lessen daar te volgen. Daarnaast zijn er veel kinderen die zelf na school of in het weekend komen. Ze krijgen les in Word, Excel en programmeren. Verder geeft Calvin lessen aan kinderen die zich voorbereiden op hun examens. We hebben computerprogramma’s waarmee de kinderen kunnen oefenen met  Engels en rekenen. Calvin is heel tevreden over de Macina school. Hij vertelt dat het een veilige plek is voor kinderen waar ze kunnen leren, spelen en elkaar kunnen ontmoeten. Er zijn drums waar muziek mee wordt gemaakt, er wordt gedanst en gevoetbald.

Foto's van de Macina School in Kokrobite 2022

Daarna zijn we op bezoek geweest bij de Tafseliyya school in Nima, Accra. Toen we daar aankwamen waren ze net midden in een les. De lerares kon ons laten zien hoe ze les gaf. Het was ontzettend leuk om naar te kijken. Er waren leerlingen van rond de 10 jaar oud. Als hun lerares hun een vraag stelde over de computer, staken ze allemaal vol enthousiasme hun vinger op om te antwoorden. De lerares vertelde erg blij te zijn met de computers. De kinderen leren ontzettend snel en veel. Ze zijn als een speer vooruitgegaan in hun computervaardigheden.

We zijn een dag langs geweest bij de Langma Basic School. De assistent head mistress liet ons het computer lokaal zien. Ook zei was erg blij en dankbaar voor hun ICT lokaal.

Foto's van de Langma Basic School

Richting het einde van onze reis zijn Mamud en Cor naar Keta gegaan. Ze waren uitgenodigd voor de feestelijke opening van het ICT lokaal op de St. Peter Claver School. Dit bleek een enorm evenement te zijn in de stad. Er waren dan ook belangrijke mensen uitgenodigd zoals de district comminsioner of education en een lid van het parlement. We vonden het erg bijzonder om het mee te maken. De directeur van de school gaf een speech waarin hij zijn dankbaarheid uitte. Ook de Chief van Keta gaf een praatje. Hij was erg dankbaar voor wat Macina heeft gedaan. Ten slotte wilde de pastoor ook nog iets zeggen. Hij was bij dit project betrokken vanaf het begin, want hij lijdt de kerk die bij de school hoort en is een belangrijk persoon in de gemeenschap. Hij vertelde dat hij in het begin nog sceptisch was. Hij had al vaak meegemaakt dat een organisatie beloftes doet, die niet waar worden gemaakt. Hij was dan ook heel erg blij dat Macina Foundation het lokaal heeft gerealiseerd.

Foto's van de opening van het ICT lab op de st. Pieter Claver School in Keta

Er was muziek en er werd gedanst. En natuurlijk werd het lokaal officieel geopend met het doorknippen van een lint. Iedereen vond het lokaal erg mooi en waren er trots op. Het ICT lokaal is er niet alleen voor de school, maar voor de hele gemeenschap. Ook wij van Macina zijn apentrots dat we dit voor deze mensen kunnen doen.